Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Κοινοποίηση



Το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου είναι μια πάθηση στην οποία ορισμένοι επαγγελματίες υγείας αποδίδουν ευρύ φάσμα χρόνιων επιπλοκών, όπως η επίμονη κόπωση ή ακόμη και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Σύμφωνα με το Βρετανικό ΕΣΥ (NHS), το σύνδρομο οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικρόβια, τοξίνες και άλλες ουσίες που έχουν περάσει στην κυκλοφορία του αίματος λόγω της μειωμένης εντερικής διαπερατότητας, δηλαδή επειδή το έντερο είναι πορώδες ή παρουσιάζει «διαρροή».

Αν και σε γενικές γραμμές αναγνωρίζεται από την ιατρική κοινότητα ότι ορισμένες παθήσεις ή ορισμένα φάρμακα αυξάνουν την εντερική διαπερατότητα, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη κατά πόσο αυτή αποτελεί άμεση αιτία οποιασδήποτε σοβαρής ή εκτεταμένης επιπλοκής στον οργανισμό, επισημαίνει το NHS.

Πού οφείλεται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου

Το εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου καλύπτεται από ένα στρώμα κυττάρων, τον βλεννογόνιο φραγμό (mucosal barrier), ο οποίος απομονώνει το έντερο από τον υπόλοιπο οργανισμό. Αυτός ο φραγμός είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και παράλληλα εμποδίζει μεγάλα μόρια και μικρόβια να περάσουν από το εσωτερικό του εντέρου στο αίμα. Υπό ορισμένες συνθήκες (π.χ. λόγω χρόνιας κατάχρησης αλκοόλ ή μιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου όπως η νόσος του Crohn), ο βλεννογόνιος φραγμός αποδυναμώνεται, παρουσιάζοντας «διαρροή», αν και αυτή η αποδυνάμωση από μόνη της θεωρείται ότι δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.


Με ποια συμπτώματα και με ποιες επιπλοκές συνδέεται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου

Οι πιθανές εκδηλώσεις του συνδρόμου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:


- τροφικές αλλεργίες

- ημικρανίες

- αίσθημα κούρασης και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

- άσθμα

- αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, πολλαπλή σκλήρυνση)

- δερματικές παθήσεις (π.χ. σκληρόδερμα, έκζεμα)

- αυτισμός

Ενοχλήσεις που δεν είναι δυνατό να αποδοθούν σε κάποια διαγνωσμένη πάθηση (όπως μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) πρέπει να αξιολογούνται από τον θεράποντα γιατρό, συνιστά καταληκτικά το NHS.

Να σημειωθεί ότι το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου αναγνωρίζεται κυρίως από επαγγελματίες στο πεδίο της εναλλακτικής και της συμπληρωματικής ιατρικής.





πηγή.onmed.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|23A7284C-253B-4F2D-AA60-F80AC04E57A0
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|EC51C931-5B3F-4DE5-B1D5-90AFAE16F715
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok