Οι βασικές αρχές της αρχαίας Ελληνικής κουλτούρας για άλλη μια φορά επαληθεύεται στην πράξη από την έρευνα μοριακών τεχνικών που ασχολούνται με ουσίες βοτάνων και καρυκευμάτων αμιγώς φυσικής παραγωγής.Με άλλα λόγια η μελέτη της φύσης δίπλα μας και το πώς λειτουργεί, πως εκδηλώνεται και πως δρα μας κάνει πάντοτε πλουσιότερους σε γνώσεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και της πρόληψης αλλά και της ίδιας της αντιμετώπισης – θεραπείας του καρκίνου υπό την γενικότερη έννοια αυτού. Στόχος μας λοιπόν δεν πρέπει να είναι άλλος από βαθιές βουτιές στο δικό μας ιστορικό παρελθόν ούτος ώστε να ξαναμεταδώσουμε στο επιστημονικό στερέωμα τις αρχές που θα προέρχονται από την δόμηση της ίδιας της φύσης όπως το μοντέλο που ακριβώς είχαν υιοθετήσει η αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρυκεύματα για χιλιάδες χρόνια λόγω του αρώματος, της γεύσης και του χρώματος τους. Αρκετά μπαχαρικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικά φυτά στην παραδοσιακή προ - βιομηχανοποιημένη ιατρική, για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών επειδή περιέχουν πολλές βιοδραστικές ενώσεις και έχουν πολλές ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία.
Παραδείγματος χάριν, τα αντιοξειδωτικά από μπαχαρικά, όπως η κουρκουμίνη (κουρκουμάς), η ευγενόλη και η καψαϊκίνη (κόκκινη πιπεριά) πειραματικά αποδείχθηκαν ότι ελέγχουν το κυτταρικό οξειδωτικό στρες λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους και της ικανότητάς τους να εμποδίζουν την παραγωγή δραστικού οξυγόνου (reactive oxygen) και να παρεμβαίνουν στις οδούς μεταγωγής σήματος.
Εκτός αυτού, οι φλεγμονώδεις διεργασίες τροποποιήθηκαν από ενώσεις μπαχαρικών όπως κουρκουμίνη και θυμοκινόνη.
Επιπροσθέτως, τα μπαχαρικά χρησιμοποιήθηκαν μερικές φορές ως πηγή εναλλακτικών αντιμικροβιακών στρατηγικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μπαχαρικών που ανήκουν στο γένος Cinnamomum. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκαν τα ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα ορισμένων μπαχαρικών ενώσεων, όπως η θυμοκινόνη.
Με μια λέξη, τα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα των μπαχαρικών έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες. Επομένως, τα μπαχαρικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρκίνων, επειδή το οξειδωτικό στρες, το φλεγμονώδες στρες και η άνοση απάντηση έχουν συσχετιστεί με τη γένεση, την ανάπτυξη και τη μετάσταση των καρκίνων.
Στην πραγματικότητα, οι επιδημιολογικές και πειραματικές ενδείξεις έδειξαν ότι ορισμένα καρυκεύματα ενδέχεται να μειώνουν τους κινδύνους ορισμένων καρκίνων.
Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, με περίπου 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 8,2 εκατομμύρια θανάτους που συνδέονται με τον καρκίνο παγκοσμίως το 2012, ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία είναι οι τρείς βασικοί θεραπευτικοί πυλώνες. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση από μόνη της, ή η ακτινοβολία από μόνη της, είναι αποτελεσματική μόνο όταν ο όγκος είναι τοποπεριοχικός και μικρός σε μέγεθος ούτως ώστε να χαρακτηρίζεται χειρουργήσιμος ή ακτινοθεραπεύσιμος και μόνο η χημειοθεραπεία από μόνη της είναι αποτελεσματική σε διάχυτους καρκίνους με τον περιορισμό ότι έχει ορισμένες δεδομένες παρενέργειες ή περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Έτσι, υπάρχει μια πραγματική ανάγκη για νέα αντικαρκινικά φάρμακα με μειωμένες παρενέργειες και αυξημένη αποτελεσματικότητα και τα μπαχαρικά είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή προέλευσης διαφόρων μορίων φυσικών ουσιών που εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς.
Επιπλέον είναι ευλογία δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των βοτάνων και των καρυκευμάτων από τα οποία προέρχονται οι δραστικές φυσικές ουσίες και παράγονται από την ελληνική γη και είναι καταγεγραμμένες και αναφέρονται από πολλούς γνωστούς ιστορικούς της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και επιβεβαιώνονται πρόσφατα από μοντέρνες μελέτες κλινικές και μη.
Σε επόμενα άρθρα θα ασχοληθούμε και με επιμέρους βότανα και μπαχαρικά τα οποία το κάθε ένα ξεχωριστά συμβάλει ήδη και πολλά υπόσχεται για νέες προσφορές στην στοχευμένη θεραπεία στο άμεσο μέλλον αλλά και κυρίως στην πρόληψη αυτού.
Γράφει ο Παναγιώτης Β. Γκινόπουλος
(Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας – ΕΕΠΟ Παθολόγος – Ογκολόγος)
πηγή.gnomip.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|574C8326-A2AA-4710-BC35-3B99EEEC184A
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|A25437F4-91B9-4AE0-BD42-BE6279A504A8