Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο ίντερνετ η οποία θα σας αποφέρει χρήματα

23-4-2017

Κοινοποίηση
Πώς να ξεκινήσετε μια κερδοφόρο επιχείρηση στο ίντερνετ

Έχω συναντήσει πάρα πολλές φορές στην επαγγελματική μου πορεία ανθρώπους που ενθουσιάζονται με μια επιχειρηματική ιδέα. Από τη μια είναι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι μιλούν με διθυραμβικά λόγια για τη δουλειά τους. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται υποψήφιοι επιχειρηματίες, με μια «καινοτόμο» επιχειρηματική ιδέα, οι οποίοι πιστεύουν ότι η αγορά θα τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.
















Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Και δεν εννοώ να μην έχουμε ενθουσιασμό για την επιχείρησή μας.

Μια καλή ιδέα είναι το πρώτο σκαλοπάτι σε ένα κλιμακοστάσιο με δεκάδες σκαλιά. Είναι το πρώτο, το πιο χαμηλό, το πιο εύκολο να ανέβεις.

Θέλω να πω ότι η επιχειρηματική ιδέα από μόνη της, αν τη δούμε καθαρά από επιχειρηματική/κερδοσκοπική σκοπιά, δεν έχει καμία αξία.

Η ιδέα για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία αποκτά αξία μόνο αν στηρίζεται σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με αποδεδειγμένη δυνατότητα monetization/κερδοφορίας.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Όταν λοιπόν ένας νέος επιχειρηματίας ενθουσιάζεται, νομίζοντας ότι έχει βρει την πιο πρωτότυπη ιδέα με σίγουρη επιτυχία, οφείλω να ελέγξω ότι όντως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει a priori τι θα έχει επιτυχία και τι όχι. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως είναι να ακολουθήσει ορισμένα βήματα, ώστε να ανέβει ένα ένα τα σκαλιά, και από την αρχή να επιβεβαιώσει ότι το project θα είναι επιτυχημένο.

Τα βήματα ή ενέργειες που προτείνω για να επιβεβαιώσετε ότι η επιχειρηματική ιδέα θα σας αποφέρει χρήματα είναι τα παρακάτω -σε καμία ιδιαίτερη σειρά.
Ακολουθώντας τις 10 συμβουλές, θα μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες δημιουργίας μιας κερδοφόρου επιχείρησης, και δεν θα χάσετε το χρόνο και τα χρήματά σας υλοποιώντας μια αδιέξοδη ιδέα.
Χρειάζεται να τεστάρετε την επιχειρηματική ιδέα, αν θέλετε να ξεκινήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση

Η επιχείρησή σας στο ίντερνετ θα έχει τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά έχω δει πολλές φορές ότι είναι δύσκολο να δώσει ένας επίδοξος επιχειρηματίας συγκεκριμένη «μορφή» στην ιδέα του.
Το προϊόν θα ικανοποιεί μια αδήριτη ανάγκη. Όσο πιο μεγάλη η ανάγκη, κάποια που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρακάμψει, και όσο πιο έντονη συναισθηματικά, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές για το προϊόν που θα την ικανοποιεί.

10 συμβουλές για μια κερδοφόρο επιχείρηση στο ιντερνέτ















Το branding της επιχείρησης στο ίντερνετ πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Ποια ιδέα συνοδεύει το προϊόν; Σε ποιον ακριβώς απευθύνεται; Ποια ανάγκη ικανοποιεί; Μην πέφτετε στην παγίδα των γενικεύσεων. Μην προσπαθείτε να ικανοποιήσετε όλους τους καταναλωτές με ένα προϊόν. Ξεκινήστε συγκεκριμένα, και θα έρθουν οι ιδέες για διεύρυνση των δυνητικών πελατών.

Ποιο θα είναι το επιχειρηματικό μοντέλο; Τι ακριβώς θα πουλάτε, πώς θα παράγεται το προϊόν, πού θα το πουλάτε, με ποια διαδικασία και μέσα, σε ποιον, σε ποια τιμή, πώς θα εισπράττετε και πώς ακριβώς θα φτάνει το προϊόν στα χέρια του πελάτη; Σχεδιάστε σε μία σελίδα όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του επιχειρηματικού μοντέλου. Λιτά και συγκεκριμένα.

Πώς θα βρείτε τους πελάτες για την επιχείρησή σας στο ίντερνετ; Το ότι θα λανσάρετε ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, δεν σημαίνει ότι οι πελάτες θα «κάνουν ουρές» στο site σας. Ένας από τους πιο σύνθετους και μεγάλης αξίας γρίφους που καλείστε να λύσετε είναι πώς θα προσελκύσετε ενδιαφερόμενους και θα τους μετατρέψετε σε πελάτες. Εδώ χρειάζεται να είστε συγκεκριμένοι και να σκεφτείτε outside the box. Σκεφτείτε μεθόδους που έχουν να κάνουν με SEO, πληρωμένη διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, συνεργασίες, παροχή κινήτρων στους πελάτες κ.ά.

Κάντε την ερώτηση-crash test: «Γιατί να αγοράσει κάποιος το προϊόν μου;»
Για την απάντηση χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια και ρεαλισμός. Σκεφτείτε γιατί να προτιμήσει ο πελάτης το δικό σας προϊόν ή υπηρεσία έναντι κάποιου υποκατάστατου ή εναλλακτικού. Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να ικανοποιήσει την ίδια ανάγκη;

Γιατί να επιλέξει εσάς; Πώς διαφοροποιείται η δική σας προσφορά; Ποια έντονη συναισθηματική ανάγκη του καλύπτει;

Κερδοφορία της επιχείρησης. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Αν θέλετε να χτίσετε μια επιτυχημένη βιώσιμη επιχείρηση, πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προσφέρετε την ποσότητα που θα ζητηθεί με τέτοιο κόστος παραγωγής, ώστε να σας μένει ικανοποιητικό κέρδος. Αν πρόκειται για υπηρεσία, υπολογίστε πόσο χρόνο και άλλους πόρους χρειάζεστε για να παράγετε μία μονάδα.
Έχετε περιθώρια scaling και outsourcing όταν θα αυξηθεί η ζήτηση; Ποιο είναι το νεκρό σημείο, δηλαδή πόσες μονάδες πρέπει να πουλήσετε κατ’ ελάχιστον ώστε να καλύψετε τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης;

Test, test, test… Όποια γνώμη και αν έχετε, ό,τι και να σας πει ο σύμβουλος μάρκετινγκ ή σύμβουλος επιχειρήσεων, ό,τι και να σκέφτεται η οικογένειά σας, την τελική απάντηση για το αν θα είναι επιτυχημένη η επιχειρηματική ιδέα σας θα την δώσουν οι έρευνες και δοκιμές στο κατάλληλο target group. Μέθοδοι έρευνας υπάρχουν πολλές, όπως για παράδειγμα ποσοτική με ερωτηματολόγια, και ποιοτική σε focus group, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν με χαμηλό ή υψηλότερο budget.

Στοχεύστε στο να δημιουργήσετε το minimum viable product, όπως λέγεται, μια βασική έκδοση του προϊόντος σας που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην αγορά, και δοκιμάστε το! Δοκιμάστε την απήχησή του, για να επιβεβαιώσετε ότι η επιχείρηση στο ίντερνετ θα βρει όντως θετική ανταπόκριση και θα δημιουργήσει πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Μόνο η έρευνα και το τεστάρισμα μπορούν να σας «σώσουν» από μέρες άσκοπης εργασίας και χαμένα χρήματα.

Σταματήστε να αποφεύγετε την υλοποίηση! Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλοί στο να κατεβάζουν ωραίες ιδέες, όχι όμως τόσο αποτελεσματικοί όταν καλούνται να τις υλοποιήσουν. Οι ενέργειες πραγματοποίησης της ιδέας σας είναι αυτές που θα δημιουργήσουν την αληθινή αξία. Η ιδέα από μόνη της, όπως είπαμε, δεν έχει χρηματική αξία. Κάντε λοιπόν το πρώτο βήμα, και ανεβείτε ένα σκαλοπάτι τη φορά. Χτίστε στάδιο στάδιο το minimum viable product και εστιάστε στο να βρείτε τον πρώτο πελάτη σας. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα: την ψυχολογία σας και τις προοπτικές επιτυχίας.

Καταρτίστε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το. Η συστηματική εστιασμένη προς το στόχο σας προσπάθεια είναι αυτή που θα επιφέρει αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να τηρείτε εμμονικά ένα πρόγραμμα. Χρειάζεστε παρόλα αυτά έναν «οδικό χάρτη», έστω και αν χρειαστεί να επανασχεδιάσετε τη διαδρομή ξανά και ξανά. Βάλτε στο ημερολόγιό σας ενέργειες που θα κάνετε και ανθρώπους με τους οποίους θα επικοινωνήσετε. Καταγράψτε τα όλα, και προχωρήστε βήμα βήμα καθημερινά. Κάντε τη φράση “consistent focused action” μότο σας.

Είναι βασική μου πεποίθηση ότι αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, χωρίς να χάσετε το πάθος και τον ενθουσιασμό για την ιδέα σας, θα ξεκινήσετε μια επιχείρηση στο ίντερνετ που θα σας αποφέρει χρήματα. Η επιχειρηματική επιτυχία μπορεί πολλές φορές να φαίνεται ευκαιριακή ή σαν να προκύπτει από τύχη, όμως η πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Οι επιτυχημένες επικερδείς επιχειρήσεις στο ίντερνετ, οι οποίες ξεπροβάλλουν καθημερινά, δεν είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή ευνοϊκών άστρων είναι προϊόν συστηματικής και σκληρής δουλειάς προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του πελάτη.

“Πηγή: Swift Minds Internet Marketing, www.swiftminds.gr,


7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|9A3D9D1C-EE34-4E0C-9A29-BC542DF76C12
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|D3E54B3E-6349-40B2-903D-C2F3971BA458
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok