Σακχαρώδης διαβήτης και άθληση

Κοινοποίηση
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της τιμής του σακχάρου στο αίμα (Φ.Τ 60-120mg/dl) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας ή λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη στην ταξινόμηση του είναι:

α) διαβήτης τύπου 1 και

β) διαβήτης τύπου 2 .

Ο σακχαρώδης διαβήτης σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε διάφορα όργανα όπως την καρδιά , νεφρά, οφθαλμούς ,βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα.

Ταξινόμηση

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1

Εμφανίζετε από την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά( νεανικός διαβήτης), μπορεί όμως να προσβάλλει και τους ενήλικες. Κύρια θεραπεία είναι η χορήγηση ινσουλίνης .

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Είναι ο συνδυασμός της ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης καθώς και της ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (ινσουλινοαντίσταση). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία προδιαθέτει στην ανάπτυξη ινσουλινοαντοχής πιθανόν λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ` όλ` αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών.

Άλλοι τύποι διαβήτη

Διαβήτης της κύησης , φαρμακευτικός διαβήτης , γενετικό ελάττωμα της δράσης της ινσουλίνης.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030 καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνει ραγδαία. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 6 % του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης είναι συχνότερος στον δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2) και συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διατροφής και την καθιστική ζωή.

Διάγνωση

Οι περισσότεροι ανακαλύπτουν την ύπαρξη της νόσου σε τυχαίο αιματολογικό έλεγχο όπου η τιμή της γλυκόζης του αίματος είναι πάνω από τις φυσιολογικές τιμές .

Τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα ακόλουθα :

Μέτρηση τιμής της γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας > 200mg/dl

Τιμή σακχάρου νήστεως > 126mg/dl

Τιμή σακχάρου αίματος 2 ώρες μετά από φόρτιση με 75g γλυκόζης από του στόματος > 200mg/dl

Η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)είναι δείκτης για την παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου αίματος και μας αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή σακχάρου αίματος τους τελευταίους 3 μήνες πριν την αιμοληψία .

Κλινική εικόνα

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη περιλαμβάνουν την πολυουρία, την πολυδιψία, την πολυφαγία και την απώλεια βάρους.

Στον διαβήτη τύπου 1, η εισβολή της νόσου είναι συνήθως απότομη και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετό, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης.

Στον διαβήτη τύπου 2, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, πολυφαγία παρατηρείται σπανιότερα, ενώ συχνά συνυπάρχουν αδυναμία, κόπωση, ζάλη και ευπάθεια σε λοιμώξεις. Συχνά, η συμπτωματολογία στον διαβήτη τύπου 2 λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.

Κλινικά σημεία

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί απώλεια υγρών μέσω οσμωτικής διούρησης. Σημεία αφυδάτωσης , θερμό και ξηρό δέρμα με ελαττωμένη σπαργή, αποξηραμένοι βλεννογόνοι και ανώμαλη και ξηρή γλώσσα , η αναπνοή Kussmaul, , απόπνοια ακετόνης .Νευρολογικές διαταραχές, μειωμένη αντίδραση στα ερεθίσματα, υπνηλία, ακόμη και κώμα ακολουθούν εάν η κετοξέωση δεν αντιμετωπιστεί.

Διατροφή

Η διατροφή που προτείνετε στους διαβητικούς είναι η ίδια με αυτή που προτείνετε στους αθλητές. Παρόλα αυτά θα διαπιστώσετε πως θα χρειαστεί να αυξήσετε τους υδατάνθρακες και να μειώσετε την λήψη ινσουλίνης όσο θα προπονήστε. Οι υδατάνθρακες δεν βοηθούν μόνο στην αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων αλλά και στην γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος μετά την προπόνηση. Έρευνες έχουν αποδείξει πως καταναλώνοντας την σωστή ποσότητα πρωτεΐνης και υδατανθράκων αυξάνεται η απορρόφηση του γλυκογόνου από τους μύες Εάν κολυμπάτε μπορεί να αισθανθείτε περισσότερο πείνα μετά την άσκηση από ότι με άλλα είδη άσκησης.
Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα καταναλώνει μεγαλύτερη ενέργεια προσπαθώντας να ρυθμίσει την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της κολύμβησης. Τρώγοντας κάτι αμέσως μετά την προπόνηση βοηθά στην σύνθεση του γλυκογόνου, απαραίτητου στοιχείου για την επαναφορά του οργανισμού.

1. Ο ρόλος των υδατανθράκων στην άσκηση

Κατά την άσκηση το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για ενέργεια. είναι πολύ σημαντικό οι αποθήκες των υδατανθράκων να είναι γεμάτες, πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση. Για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας σε άτομα που αθλούνται σκληρά και καθημερινά, θα πρέπει να ακολουθείται μια υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα με διαβήτη που παίρνουν ινσουλίνη, καθώς μειώνει τις πιθανότητες υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

Ενυδάτωση

Κατά την διάρκεια της άσκησης το σώμα ιδρώνει για να μπορέσει να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρωθούν το σώμα δεν αντέχει πολύ στην άσκηση και η κόπωση κάνει την εμφάνισή της. Το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπληρωθούν τα χαμένα υγρά αλλά σε μερικές προπονήσεις που διαρκούν πολύ, τα αθλητικά υγρά επιταχύνουν την ενυδάτωση. Συχνά από αθλητές χρησιμοποιούν αθλητικά ποτά, τα οποία συνήθως αποτελούνται από νερό, ζάχαρη και ηλεκτρολύτες.

Τα αθλητικά ποτά περιλαμβάνουν εύκολα απορροφήσιμους υδατάνθρακες οι οποίοι θα ανεβάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά την διάρκεια της άσκησης. Σημαντικό να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά με νερό ή άλλα ποτά χαμηλά σε θερμίδες αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιείται αθλητικά ποτά, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα άτομα με διαβήτη. Πιείτε άφθονο νερό πριν και κατά την διάρκεια της προπόνησης. Η δίψα είναι σημάδι αφυδάτωσης. Πιείτε συχνά μικρές ποσότητες ακόμη και αν δεν νιώθετε δίψα.

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής

Η βιταμίνη C, η οποία σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε βοηθάει στο να μείνει εκτός αίματος και εντός κυττάρων το σάκχαρο. Έτσι διατηρεί τις αρτηρίες και τα νεφρά του διαβητικού υγιή.

Η βιταμίνη Ε, συνδυασμό με την βιταμίνη Β, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του παγκρέατος και αναστέλλει την νευρική κατάρρευση και τα εμφράγματα.

Το φολικό οξύ με τις βιταμίνες Β 12, και Β 6 αναστέλλει τις δυσλειτουργίες της όρασης, ένα πρόβλημα που πολύ συχνά ταλαιπωρεί τους διαβητικούς. Από μόνη της η Β 12 ανακουφίζει από τους νευρολογικούς πόνους.

Το χρώμιο σε συνδυασμό με την βιοτίνη βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της ινσουλίνης, μειώνει το σάκχαρο του αίματος καθώς και προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο πάγκρεας.

Στην καλή λειτουργία της ινσουλίνης επίσης βοηθάει κι ένα συμπλήρωμα μαγνήσιου, ενώ θα συνεισφέρει πολύ και ο ψευδάργυρος.

Το Fish Oil/Ω3

Το ιχθυέλαιο μειώνει τα τριγλυκερίδια ,και την κακή χοληστερόλη καθώς και την αρτηριοσκλήρυνση ή και την υπέρταση. Και πέρα από όλα τα άλλα τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι απόλυτα ασφαλές για τους διαβητικούς, αφού δεν έχει παρατηρηθεί καμία μα καμία επίπτωση στην ασφαλή για τους διαβητικούς δράση της ινσουλίνης.

Οι διαβητικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή ακολουθώντας κάποιους κανόνες διατροφής και άσκησης χωρίς να ξεπερνούν τα όρια που θα κάνουν κακό στην υγεία τους , οι συμβουλές του γιατρού μας είναι βασικές για την καλύτερη εκπαίδευση που θα μας χαρίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής .





πηγή.athlisis.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|63719256-28AC-4BEB-9C04-D0FD84E2E56C
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|FB2B0715-6A04-4D9D-A2D7-B41384628C00
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok