Τα τελομερή και η τελομεράση στην ανάπτυξη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Κοινοποίηση
Οι εκτροπές στη βιολογία των τελομερών συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων συμβάντων στην ογκογένεση του καρκίνου του προστάτη και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του όγκου.
Τα τελομερή μειώνονται σταδιακά σε κάθε κύκλο κυτταρικής διαίρεσης εξαιτίας της ελλιπούς αντιγραφής του κλώνου DNA που καθυστερεί κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του DNA
Σημαντική σμίκρυνση των τελομερών εμφανίζεται σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη και σε υψηλής βαθμίδας προστατική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία.

Δεν είναι κατανοητοί όλοι οι μηχανισμοί σμίκρυνσης των τελομερών, αλλά το οξειδωτικό στρες από την τοπική φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει την απώλεια του τελομερούς του προστάτη. Τα κρίσιμα κοντά τελομερή μπορούν να οδηγήσουν τη συσσώρευση γονιδιακών αλλοιώσεων που προάγουν όγκους. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη διάβρωση των τελομερών δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να μετριαστεί για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και το απεριόριστο δυναμικό αναπαραγωγής

Οι καρκίνοι του προστάτη διατηρούν κυρίως τα τελομερή ενεργοποιώντας την τελομεράση, αλλά εναλλακτικοί μηχανισμοί επέκτασης των τελομερών μπορεί να εμφανιστούν σε μεταστατική ασθένεια. Η δραστικότητα της τελομεράσης και η αξιολόγηση του μήκους των τελομερών μπορεί να είναι χρήσιμες στη διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η μείωση του τελομερούς σε φυσιολογικά στρωματικά κύτταρα έχει συσχετιστεί με καρκίνο του προστάτη, ενώ τα μεταβλητά μήκη τελομερών στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη και η μείωση των τελομερών σε στρωματικά κύτταρα που σχετίζονται με τον καρκίνο συσχετίζονται με θανατηφόρο νόσημα.

Οι μονομερείς θεραπείες με στόχο την τελομεράση για συμπαγείς καρκίνους ήταν αναποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές, αλλά δεν έχουν διερευνηθεί σε καρκίνο του προστάτη και μπορεί να είναι χρήσιμες σε συνδυασμό με καθιερωμένα σχήματα.
Οι κατευθυνόμενες στα τελομερή στρατηγικές δεν έχουν διερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι στρατηγικές αποπροστασίας των τελομερών έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι αποτελεσματικές τόσο σε εξαρτώμενους από τελομεράση όσο και σε ανεξάρτητους από τελομεράση καρκίνους.

Η διαταραχή της λειτουργίας του υποδοχέα ανδρογόνου στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του τελομερούς, υποδεικνύοντας τα τελομερή και την τελομεράση ως δυνητικούς θεραπευτικούς στόχους στον καρκίνο του προστάτη.


NATURE REVIEWS UROLOGY


πηγή.nature com

To παρόν άρθρο επιμελήθηκε απο τον Ιατρό Παναγιωτακόπουλο Θεοδόση

7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|0159D29D-C922-48E0-9C27-9E9FD9837350
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|F763473A-C2D6-4B03-8A59-A848F49365A3
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok