Ηλεκτρολύτες.. Οι Φυσικές αιτίες για χαμηλά επίπεδα στο σώμα.

Κοινοποίηση
Κοντολογίς, τα σημάδια που δίνουν οι χαμηλοί ηλεκτρολύτες στο σώμα μας και μην βιαστείτε να τους αναπληρώσετε με τους μοδάτους τρόπους των energy ποτών, αναψυκτικών, γιατί είναι μεγάλο λάθος.

Χειρότερο δε είναι το φαινόμενο, η σύνδεση τους με κάθε αθλητική δραστηριότητα.
Έτσι λανθασμένα, οδηγούνται πολλοί αθλητές και δυστυχώς φορές ακόμα και γονείς εκκολαπτόμενων αθλητών να τους λαμβάνουν ως συμπλήρωμα στην χημική τους μορφή και μάλιστα σε υπερβολικές δοσολογίες με δυσάρεστα αποτελέσματα.


Οι ηλεκτρολύτες είναι στοιχεία που βρίσκονται στο σώμα μας, είτε ενδοκυττάρια, είτε εξωκυττάρια και φέρουν ηλεκτρικό φορτίο. Με λόγια απλά ηλεκτρολύτης είναι οποιοδήποτε ουσία που σε υδατικό διάλυμα παρέχει ελεύθερα κινούμενα ιόντα και έτσι καθίσταται ηλεκτρικά αγώγιμο. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 45-70% νερό, το οποίο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου. Από αυτό, περίπου τα 2/3 βρίσκονται ενδοκυτταρικά και το υπόλοιπο εξωκυτταρικά.
Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματος και παίζει σημαντικό ρόλο στο κυκλοφοριακό σύστημα, στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στον όγκο του πλάσματος και στις χημικές αντιδράσεις του ενεργειακού μεταβολισμού. Ηλεκτρολύτης λοιπόν, είναι οποιαδήποτε υδροδιαλυτή ουσία που περιέχει ελεύθερα ιόντα που συμπεριφέρονται σαν μέσο αγωγής του ηλεκτρισμού και μεταφοράς μηνυμάτων από το ΚΝΣ. ( Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ).Συνεπώς οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητη στον άνθρωπο για τις συσπάσεις όλων των μυών, ( Γραμμωτών και λείων ) που του παρέχουν την δυνατότητα να κινείται, αναπνέει, να εκτελείται το έργο του το γαστρεντερικό, η κυκλοφορία του αίματος κ.α. έτσι ώστε να διατηρείται στην ζωή με υγεία, ευεξία και ομορφιά.

Ως απλοϊκό παράδειγμα θα αναφέρω την περίπτωση μιας εμπύρετης κατάστασης όπου η εφίδρωση είναι χαρακτηριστική και το σώμα αποβάλει μεγάλη ποσότητα νερού επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της κακουχίας. Κράμπες, αφύσικο πιάσιμο στο σώμα, δυσκαμψία επακολουθούν καθιστώντας τον πάσχοντα σε ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία. Το ίδιο συμβαίνει και μετά από έντονη σωματική άσκηση. Η ανάγκη αναπλήρωσης των υγρών που αποβλήθηκαν με τον ιδρώτα πολλές φορές είναι αντανακλαστική με την αφόρητη δίψα, αλλά από την άλλη μόνο με το νερό λαμβάνουμε όλα εκείνα τα άλατα και μέταλλα που απαιτούνται για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών ?Σε ένα σωστό σε σύνθεση νερό πηγής ή φίλτρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ναι. Όμως για υπάρξουν και οι ομάδες αυτές που θα πρέπει να τις ενισχύσουμε φυσικά και με φυσικούς τρόπους.

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι ηλεκτρολύτες στον οργανισμό μας ?

Κάλιο:
Ρυθμίζει την λειτουργία της καρδιάς, τις συσπάσεις των μυών, και την αρτηριακή πίεση.

Ασβέστιο:
Βοηθάει στη λειτουργία του νευρικού σήματος, ( ΚΝΣ ) στη πήξη του αίματος, στη κυτταρική ανάπλαση, επίσης στις μυϊκές συσπάσεις, και κρατά τα οστά και τα δόντια γερά.

Νάτριο:
Βοηθάει στη σύσπαση μυών, στη λειτουργία του νευρικού σήματος, ( ΚΝΣ ) και διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο σώμα.

Μαγνήσιο:
Βελτιώνει τη πέψη, διατηρεί την ισορροπία των πρωτεϊνών, μειώνει το άγχος, και βοηθάει στις συσπάσεις των μυών, στην αντοχή των οστών, στο καρδιακό ρυθμό και στη νευρική λειτουργία.

Χλωριούχο:
Διατηρεί την ισορροπία των υγρών σε όλο το σώμα. Η έλλειψη αυτών συνεπώς δημιουργεί συμπτώματα στο σώμα και ευτυχώς είναι από εκείνα τα ορατά. Για παράδειγμα η έλλειψη μαγνησίου εκτός από το αδικαιολόγητο άγχος που μπορεί να μας δημιουργήσει, σίγουρα θα έχουμε αφύσικες κράμπες και πιθανά καρδιακή αρρυθμία. Η έλλειψη του καλίου μπορεί να μας δημιουργήσει ταχυπαλμία στην νυκτερινή ηρεμία. Η έλλειψη νατρίου θα μας δημιουργήσει φαινόμενα αφυδάτωσης όπως και η έλλειψη χλωρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να καταφύγουμε σε τροφές πλούσιες σε αυτά που μας λείπουν. Ένα ποτήρι αλατόνερο είναι η λύση σε ένα υποτασικό φαινόμενο σε μια παρενέργεια υπότασης. Τα φρούτα και τα λαχανικά εύκολα μπορούν να τα φέρουν όλα σε μια λογική όμορφη ισορροπία.

Συμπερασματικά:
Είναι σαφές πως οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητη για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας, αλλά ας έχουμε πάντα κατά νου πως εύκολα τους αναπληρώνουμε με τα όπλα της φύσης. Με άξονα πάντα το άφθονο καθαρό νερό πηγής ή φίλτρου διατροφικά θα υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία.


Πηγή: bio365.blogspot.gr
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|A8F053D0-1146-41F3-BB7D-590094B64CE6
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|A86A8D30-DDD2-4FC1-A324-BA73C7A31E0B
Μείνε μαζί με τους winnersΟροι χρήσης
We use cookies in order to make our website more attractive to visitors and to enable the use of certain functions. If you continue to use the website, you accept the use of the cookies.Ok