Mια από τις βασικές συνέπειες του κορoνοϊού είναι οι αλλαγές στο παραδοσιακό εργασιακό μοντέλο.
Η τηλεργασία μπήκε δυναμικά στη ζωή μας,κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι εργοδότες, λένε οι ειδικοί.
Η γάτα πατά το πληκτρολόγιο εν ώρα εργασίας, παράλληλα το πλυντήριο δουλεύει και ο υπολογιστής είναι ακουμπισμένος στο τραπέζι της κουζίνας. Η βιομηχανία επίπλων και ειδών γραφείου προετοιμάζεται εδώ και καιρό για αυτές τις αλλαγές. «Η αλλαγή βέβαια πρέπει να βρίσκεται πρώτα στο μυαλό των διευθυντικών στελεχών» αναφέρει στο dpa ο Αρν Γεν Σπίκερβετ από την εταιρεία ειδών γραφείου Leitz. Πολλοί εργαζόμενοι είναι ήδη πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας.
Θα προτιμούσαν πιθανότατα να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εργάζονται εναλλάξ.
«Δύο στους τρεις υπαλλήλους προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι παρά στο γραφείο». Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας του ασφαλιστικού φορέα SDK. «Πολλοί παράγοντες που επιτείνουν το άγχος δεν υπάρχουν στο σπίτι, για παράδειγμα οι θορυβώδεις συνάδελφοι ή η επίπονη μετακίνηση για τη δουλειά», αναφέρει ο Όλιβερ Σβαμπ από τον SDK.
Eπιπλέον το 57% των 1500 ερωτηθέντων δηλώνουν ότι μπορούν να εργαστούν πιο δημιουργικά από το σπίτι. Μόνο το 18% αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά ως προς τη δημιουργική διάθεση μεταξύ της εργασίας από το σπίτι και της εργασίας από το γραφείο. Λίγοι όμως φαίνεται να θέλουν να μείνουν αποκλειστικά και μόνο στο σπίτι, σύμφωνα με άλλη μια δημοσκοπική έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανιών Εξοπλισμού Γραφείων (Iba).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Iba Χέντρικ Χουντ αυτό που λείπει στους εργαζομένους είναι συνήθως ο άρτιος εξοπλισμός των εργασιακών χώρων. Την περίοδο της πανδημίας πολλοί έπρεπε να αναπροσαρμόσουν τα σπίτια τους προκειμένου να μπορούν να εργαστούν.
Aλλάζει ακόμη και η φιλοσοφία στον εξοπλισμό γραφείουΕπιτακτική φαίνεται πλέον η ανάγκη για μια νέα εργασιακή κουλτούρα Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή στον τρόπο εργασίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν την έλευση του κορωνοϊού. «Οι σταθερές δομές ανήκουν στο παρελθόν», αναφέρει η Καρόλα Μπούρελ, διευθύντρια μάρκετινγκ στην εταιρεία κατασκευής επίπλων Interstuhl.
«Έχουμε σημαντικούς πελάτες που προμηθεύουν τους εργαζομένους τους με εξοπλισμό home-office.Oι εργαζόμενοι μπορούν πχ. να πάρουν στο σπίτι την καρέκλα του γραφείου τους ή με μια ειδική σύμβαση εξοπλισμό με έπιπλα». Έτσι και οι κατασκευαστές επίπλων και ειδών γραφείου καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Θα αναπροσαρμόσουμε ένα μέρος των ειδών που προσφέρουμε, αλλάζοντας τις επιφάνειες και τα χρώματα ώστε να ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και να μην είναι τόσο ψυχρά όσο στον χώρο εργασίας», συμπληρώνει η ίδια.
Την ίδια τάση επιβεβαιώνει και ο Σπίκερβετ:
«Είδη γραφείου σε μαύρο ή γκρι ταιριάζουν λίγο σε ένα σπίτι. Συνήθως ο επαγγελματικός εξοπλισμός δεν είναι ελκυστικός για έναν ιδιωτικό χώρο». Η Leitz κυκλοφορεί ήδη μια νέα γραμμή με προσαρμοσμένο ντιζάιν για το σπίτι, με πιο ελκυστική αισθητική.
«Ο κορωνοϊός μας ανάγκασε να κάνουμε γρήγορα καινοτομίες».Το βασικό ερώτημα που έχει ανακύψει είναι πάντως αν η τηλεργασία παραμείνει ως μόνιμος τρόπος εργασίας και μετά τον κορωνοϊό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι την ευθύνη φέρουν οι εργοδότες. Όπως παρατηρεί ο Σπίκερβετ το πρόβλημα έγκειται στο μοντέλο εργασιακής ιεραρχίας. Οι εργοδότες και τα εκάστοτε εργασιακά συμβούλια είναι υπεύθυνα για τις άκαμπτες εργασιακές δομές.
«Οι εργοδότες πρέπει να εμπιστευθούν περισσότερο τους εργαζομένους και να τους δώσουν ένα μεγαλύτερο χώρο ελευθερίας», εκτιμά η Καρόλα Μπούρελ.
Ένα νέο συνεργατικό στιλ ηγεσίας απαιτεί όμως και μια νέα εργασιακή κουλτούρα. Εντούτοις και οι δύο δυνατότητες πρέπει να παρέχονται σε όλους: εργασία στο γραφείο και εργασία στο σπίτι.
Κι αυτό γιατί η εργασία στο σπίτι δεν είναι για όλους.
«Υπάρχουν άνθρωποι που προσαρμόζονται πιο εύκολα σε ψηφιακό περιβάλλον και δεν έχουν πρόβλημα. Και εκείνοι που εργάζονται ακόμη αναλογικά και χρειάζονται την προσωπική επαφή στον χώρο εργασίας», αναφέρει ο Σπίκερβετ.
Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του SDK η παραγωγικότητα σε περιβάλλον τηλεργασίας θεωρείται από έναν στους δύο ερωτηθέντες ως
«μελανό σημείο». Όπως αναφέρει ο Χέντρικ Χουντ, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται το εργασιακό περιβάλλον με τους συναδέλφους και τους διευθυντές για να μπορούν να οργανώνονται καλύτερα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνιμη τηλεργασία ενέχει τον κίνδυνο να χαθούν οι δεσμοί με το εργασιακό περιβάλλον.
Αλεξία Αγγελοπούλου, dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη
πηγή.exomatiakaivlepo.blogspot.com
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|6AD94FAF-34C9-4EFF-823E-F99690403FB8
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|7E94D36A-1142-464F-B738-0A37923564FA