Τα social media είναι ένα χρήσιμο εργαλείο marketing και customer service για τις περισσότερες επιχειρήσεις και μια πολύ ενδιαφέρουσα πλατφόρμα επικοινωνίας απευθείας με τους καταναλωτές. Όμως social media υπάρχουν πολλά και είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους.
Με ποια κριτήρα μπορεί να επιλέξει μια επιχείρηση σε ποια έχει νόημα να έχει παρουσία; Ας τα δούμε συνοπτικά:FacebookΤο Facebook αφορά σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις που απευθύνονται σε καταναλωτές (B2C) καθώς έχει 4,5 εκ. μέλη στην Ελλάδα και περισσότερο από 1 δις. σε όλο τον κόσμο, κάθε δημογραφικής και ηλικιακής κατηγορίας. Η παρουσία στο Facebook είναι απαραίτητο συστατικό κάθε σχεδίου online marketing, παρ’ όλο που με τις τελευταίες αλλαγές στη λειτουργία του η αποτελεσματική του χρήση έχει γίνει ελαφρώς πιο κοστοβόρα. Ωστόσο, αν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες σας απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, το Facebook παραμένει η αυτονόητη επιλογή για να απευθύνετε τα μηνύματά σας και να συμμετάσχετε μαζί τους σε μια συζήτηση που μπορεί να είναι αποδοτική και γόνιμη.
TwitterΗ χρήση του Twitter αφορά μια πληθώρα επιχειρήσεων, αλλά συνήθως είναι πιο αποδοτική για επιχειρήσεις που λειτουργούν κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Η φύση του μέσου είναι πιο άμεση και προσφέρεται για αναμετάδοση οποιασδήποτε μορφή δραστηριότητας, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο και γρήγορο, αλλά περιορισμένο, διάλογο. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αποδοτικά το Twitter για να ενημερώσουν το κοινό τους για αλλαγές ή εξελίξεις σε θέματα που τους αφορούν (ταξιδιωτικές εταιρείες, μεταφορικές, επιχειρήσεις τεχνολογίας) και ως εργαλείο για customer service. Το Twitter έχει πολύ μικρότερο κοινό από το Facebook, πάντως, και είναι λιγότερο αποδοτική πλατφόρμα για την απλή διασπορά ενός διαφημιστικού μηνύματος σε σχέση με το Facebook ή λύσεις όπως το Google Adwords.
LinkedlnΑπευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις B2B, όπως για παράδειγμα εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, γραφεία δημόσιων σχέσεων, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και για εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως facility management & security. Τα μέλη του είναι κυρίως επαγγελματίες σε συγκεκριμένους κλάδους, οπότε η χρήση του δίνει την δυνατότητα επικοινωνίας σε ένα απολύτως εξειδικευμένο κοινό.
Instagram & Pinterest Και τα δύο είναι βασισμένα στη φωτογραφία, γι’ αυτό απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα και επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την εικόνα και παράγουν πλούσιο σχετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, των τροφίμων, του DIY και της μόδας έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα από την προβολή των μηνυμάτων τους μέσα από το Instagram και το Pinterest. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Pinterest έχει πολύ μεγάλο και πιστό γυναικείο κοινό. Εξωστρεφείς επιχειρήσεις στους κλάδους της μόδας και της ομορφιάς αξίζει οπωσδήποτε να το έχουν στην online marketing στρατηγική τους.
YouTube & VimeoΠαρ’ όλο που δεν είναι καταγεγραμμένο ως «social” μέσο στη συνείδηση πολλών, το YouTube αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στο ίντερνετ, είναι εξ’ ορισμού κοινωνικό και επιπλέον είναι το σημείο όπου γίνονται οι περισσότερες αναζητήσεις στο ίντερνετ μετά από το Google. Κάθε brand χρειάζεται να έχει παρουσία στο YouTube, ειδικά αυτά που βασίζονται πολύ στην εικόνα και παράγουν σχετικό περιεχόμενο, ενώ επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που ανήκουν σε πιο δημιουργικούς/καλλιτεχνικούς κλάδους μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το πιο premium και εκλεκτικό Vimeo.
πηγή.Winnewrs Group
7x5pjg85n8|0000ABC871B5|winnersNew|articles|soma|B08B277C-4013-475A-9087-9B2133DEF013
mx7taf5gqm|00008E9992D3|winnersNew|articles|soma|EA0FCD75-A6AA-45C6-91A8-5B48FDD9996C